søndag den 5. april 2020

Helbrederen

Noah Gordon: "Helbrederen", bind 1+2, 1995. (Gyldendals Bogklubber)
"The Physician", 1986.
Romanen starter i London, året er 1021. Det er en fantastisk fortælling om Rob J. Cole's rejse gennem livet. Rob er 9 år, familien er fattig og han mister sine forældre kort efter hinanden, og de 4 søskende bliver adskilt, da ingen har råd til 4 ekstra børn i husholdningen.
Rob kommer i lære hos en dygtig badskær, der dels udøver en slags læge gerning dels underholder med jonglering og trylleri. De kører rundt i landet, og badskær tjener nok til, at de lever godt. Rob lærer om planternes egenskaber, og han lærer at tilberede et velsmagende måltid mad.
Kontakten med de syge og tilskadekomne mennesker får Rob til at ønske, at han er 'rigtig' læge. Især de uhelbredelige tilfælde giver ham en brændende lyst til at vide mere, sådan at han kan hjælpe. Europas læger er på det tidspunkt uvidende, og gør sommetider mere skade end gavn.
Han hører om et sted i Persien, hvor man kan uddanne sig til læge. En af udfordringerne er, at kun jøder og muslimer har tilladelse til at blive udlært på stedet. Rob tager udfordringen op og påbegynder en lang og farefuld rejse.
En spændende, interessant og lærerig roman om middelalderen, om lægegerningen, om religioner og dermed også forskellige kulturer.
Jeg har læst mig til, at romanen er filmatiseret, men har desværre ikke set filmen.


Ingen kommentarer: