fredag den 17. april 2020

Ondskabens hotel

Gyser-klassikeren over dem alle: "Ondskabens hotel" af Stephen King. Udkom i 1977: The Shining, min udgave er på dansk fra 2006.
Mange kender historien, enten som bog eller film - eller begge dele. Bog og film er (naturligvis!) ikke helt ens, men 'gysende' på hver deres måde. Det er svært ikke at se Jack Nicholson for sig, når man læser romanen!
Jack er alkoholiker. Det var hans far også, og Jacks opvækst med vold og uforudsigelighed har præget ham for altid, og har gjort ham til den han er.
Hans kone Wendy har også en tung bagage med sig. Hendes mor er en dominerende, psykopatisk kvinde, der altid har været efter sin datter. "Du er en ulykkesfugl", "du har aldrig duet til noget", "du kom imellem din far og mig". (s. 69) Wendy har kæmpet for at løsrive sig fra sin mors 'tommelskruer', og er skrækslagen for at komme til at ligne hende!
Lille Danny på 5 år har særlige evner. Han kan finde bortkomne ting, han ved hvad forældrene tænker og hvad de taler om, også når han ikke er til stede. Og han ser hændelser, inden de sker.
Jack er arbejdsløs lærer, og da han får et tilbud om at blive opsynsmand på et hotel, der lukker ned om vinteren, slår han til. Han ser jobbet som en chance for både at tjene penge, og for at få skrevet det skuespil færdigt, som han længe har skrevet på. Han har også lagt sprutten på hylden, og da der ingen spiritus er på det lukkede hotel, er det endnu et plus. På et hotel beliggende i Colorados bjerge, lukket helt af for omverdenen af sne og is hele vinteren, burde begge dele kunne lade sig gøre.
Hotel Overlook er af den luksuriøse slags, og da familien ankommer på hotellets sidste åbningsdag, ser alt godt ud. Men snart ændrer den pæne overflade sig, og Dannys evner synes at åbne op for en ondskab, der tager mere og mere magt.
Stephen King lader på skift læseren komme ind i hovedet på sine personer. På den måde er læseren 'altvidende', og den baggrundsviden om den enkelte, der mangler i filmatiseringen, er med i romanen.
De 3 hovedpersoner har på forhånd hver især deres dæmoner med sig, og sammen med de ånder, der ikke kan slippe fra hotellet, eskalerer hændelserne og ender i et brag!



Ingen kommentarer: