mandag den 13. april 2020

Shamanen

Noah Gordon: "Shamanen", 1992. (Denne: 4. udg. 2008.)
I "Helbrederen" skriver Gordon om Rob J. Cole - "Shamanen" handler om efterkommere af selvsamme slægt.
Romanen starter i 1864, hvor Shaman (Robert Jefferson Cole) er på vej hjem til Holdens Crossing, en by ude vestpå. Hans far (Robert Judson Cole) er død, og Shaman tager hjem for at være med til begravelsen.
Hjemme finder og læser han sin fars dagbogsoptegnelser: en rig blanding af medicinske og farmakologiske noter og helt private tanker, (s. 22) Romanen går nu tilbage til 1839, og fortæller faderens livshistorie. Han flygtede fra Skotland på grund af politiske optøjer, og ankom til Boston, USA. Han var uddannet læge, og søgte derfor job på byens hospitaler, men måtte nøjes med at arbejde for de fattige i slumkvartererne. Det var hårdt arbejde og gav ikke mange penge. Efter nogle måneder - og efter et 'fejltrin', hvor han næsten blev far! - beslutter han sig for at rejse til 'indianerland'.
Han arbejder sig frem. Fra Boston til Illinois, hvor han møder Nicholas Holden. Han erhverver sig et jordlod i Nicholas' nye by: 'Holdens Crossing', han møder indianere og lærer deres levevis at kende, og bliver accepteret af dem, han opbygger en lægepraksis, får en kone, børn osv.
Shaman lærer sider af sin far, som han ikke kendte, gennem dagbøgerne. Han læser også om sig selv. Da han var lille, blev han døv efter at have været syg af skarlagensfeber. Kampen for at give drengen Shaman et godt liv, fyldte meget for hele familien.
Shamans eneste ønske er at blive læge som sin far, men han får at vide, det ikke er muligt uden hørelsen. Men han vil ikke give op, dét karaktertræk har han til fælles med sin far!
Romanen bygger som nævnt på fundamentet fra "Helbrederen", hvor den første i slægten Cole bliver læge. Nogle af dem har 'evnen': de kan føle om et menneske vil leve eller dø.
"Shamanen" indeholder de 2 Cole-lægers livsforløb, lægegerningen i 1800 tallet og derudover nybyggerlivet i det vestlige USA, politik, raceadskillelse, indianerproblematikken og borgerkrig. En voldtægt og et mord trækker en tråd gennem handlingen, og først til allersidst falder brikkerne på plads.
En spændende, underholdende, belærende roman!

Ingen kommentarer: