lørdag den 27. juli 2019

Kvinder og æbletræer

Moa Martinson: Kvinder og æbletræer, hendes debut roman fra 1933, min er en dansk udgave fra 1981. (Originaltitel: Boken om Sally (Kvinnor och äppelträd - Sallys söner))
En fortælling om fattigdom, arbejdsløshed, mænd der drikker og slår deres koner. Historien starter omkring år 1900, og stedet er Sverige.
Romanen starter med at fortælle om Mor Sofi. En ung kvinde der er blevet gravid udenfor ægteskabet. Af nød gifter hun sig med storbonden i sognet, og håber at hun dermed kan beholde sin 'uægte' unge.
Mor Sofis drøm om rigdom og tryghed går ikke i opfyldelse. Hun får en masse børn med den gerrige storbonde, men kærlighed og hendes førstefødte, det mangler i hendes korte liv.
Sally er efterkommer af Sofis uægte barn. (Oldebarn) Sally vokser op på landet, og lever en kummerlig tilværelse både som barn og som voksen. I sit voksenliv med børn og fattigdom og en fraværende mand, er hendes hus et samlingssted for arbejdsløse, og der bliver diskuteret politik. Sally holder hovedet højt, og sørger godt for sine børn.
En anden hovedperson er Ellen. Hun vokser op inde i byen - i de små gyder, hvor fattigdom og usselhed hersker. Skæbnen vil, at de to kvinder mødes som voksne, da Ellen ved et tilfælde også ender ude på landet. Hun har lidt bedre kår, og hører om Sally, der bor inde i skoven. En dag går hun ud for at besøge Sally, og de bliver veninder for resten af livet. De er forskellige af sind, men lever under samme kår og hjælper hinanden.
Op gennem generationerne sker små ændringer - fra Sofi til Sallys sønner. De fattigste i samfundet står sammen, og efterhånden kommer fagforeninger og prøver at få byens arbejdere til at organisere sig.
Jeg var heldig at finde 5 af Moa Martinsons romaner ved en vejbod på Anholt.

Ingen kommentarer: