onsdag den 17. juli 2019

På kanten af evigheden

"På kanten af evigheden", 3. del af Ken Follett's century trilogi, 3. udg. på dansk 2016.
I den sidste del af Follett's verdenshistorie er årene 1961-1989 - med en epilog fra 2008.
I den tyske familie med Maud Fitzherbert's datter Carla og dennes mand Werner Franck, følger vi børnene Walli og Lili, og adoptivdatteren Rebecca.
Indbyggerne i de kommunistiske lande flygter til vesten, hvor leveforholdende er bedre. For at stoppe udvandringen giver generalsekretær i Sovjetunionen Khrusjtjov ordre til at bygge en bevogtet mur tværs gennem Berlin.
Det lykkes Rebecca og hendes mand at flygte over muren - og dermed en total adskillelse fra familien i østtyskland. Også Walli 'kommer over', og skaber sig en karriere indenfor musikken. Han efterlader sin gravide kæreste Karolin, og møder først sin datter, da denne næsten er blevet voksen.
George Jakes i USA - barnebarn af Lev Pesjkov, og resultatet af Greg og den farvede Jacky og dermed mulat - skaber sig en karriere i politik. Han bliver ansat som jurist for justitsminister Bobby Kennedy. George arbejder for borgerrettigheder, for ligestilling mellem racerne.
Emnerne raceadskillelse, Ku Klux Klan og De sorte Pantere fylder meget i 1960'erne. I sydstaterne i USA forsøger Martin Luther King at tale folk til fornuft, og ender med at blive skudt. Også brødrene Kennedy bliver dræbt, og alle de historiske begivenheder fortælles gennem Follett's personer, så historien gøres levende.
Tvillingerne Tanja og Dimka, datter og søn af Volodja's søster Anja, er henholdsvis journalist og assistent i Kreml. Gennem de to fortælles den russiske verdenshistorie og om kommunismens ensretning. Skiftet fra Khrusjtjov, Brezjnev, Andropov, Tjernenko til Mikhail Gorbatjov, som ser fejlene ved nogle af kommunismens ideologier, og med Gorbatjov indføres 'glastnost' og 'perestrojka' - åbenhed og omstrukturering.
I England følger vi David/Dave - søn af Daisy (datter af Lev Pesjkov) og Lloyd (søn af Ethel, stuepige for Fitzherbert). Ligesom Walli lever Dave for musikken, og de laver sange sammen.
Vietnamkrigen, Cubakrisen, atomvåben og atomoprustning - vigtige emner og begivenheder i den verdenshistorie, der fandt sted for ikke så mange år siden.
Jeg er blevet meget klogere på verdenshistorien undervejs i century trilogien - det har ind i mellem været et sejt træk, men det var det hele værd. Og nu er jeg klar til noget mere 'let' læsning!

Ingen kommentarer: