lørdag den 28. november 2020

Terror i Tobberup; Togattentaterne i Østjylland

 Frank Bøgh (Kriminalassistent fra 1968-2003, tilknyttet Politihistorisk museum, forfatter til Peter-Gruppen mm.): Terror i Tobberup; Togattentaterne i Østjylland, 2004.

Tyskernes hævn for en sabotageaktion 7. oktober 1944, hvor 7 tyskere blev dræbt og 42 såret, resulterede i en terroraktion mod et passagertog lidt nord for Hobro, ved landsbyen Tobberup.
Igen i februar 1945 er besættelsesmagten ansvarlig for drab på civile, ved et attentat udført på samme måde, på samme sted. Voldsomme hændelser, der kostede menneskeliv, og som berørte mange mennesker i årene efter. Aktionen blev udført af medlemmer af den tysk-danske gruppe Peter-gruppen, og tanken bag var at danskerne skulle tro, at det var den danske modstandsbevægelse, der stod bag, og dermed få befolkningen vendt mod sabotagehandlinger mod besættelsesmagten.

Frank Bøgh har samlet materiale i form af  bl.a. interviews fra de overlevende, fra familiemedlemmer, fra redningsfolk, sygehuspersonale og almindelige borgere, der af en eller anden grund blev en del af de 2 hændelser. Han lader menneskene selv fortælle, og alle fortællingerne giver tilsammen et  billede af uskyldige civilister, der rammes af krigens rædsler. 
Jeg blev berørt af bogen, det handler jo om ´rigtige mennesker´, der bare var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Jeg har selv set korset, der står i Tobberup til minde om terroraktionerne. Det er fakta - ikke fiktion.

Ingen kommentarer: