fredag den 20. november 2020

Gangsterpigen

 "Gangsterpigen", Ole Frøslev, 3. udg. 2016. 6. del i serien 'Mørketid', en politiroman. (Udgivet 1. gang i 2010)

Romanen foregår, som de andre i serien, i København under 2. verdenskrig. Tiden er juni-december 1944. Hovedpersonen Poul Bjørner har nok at se til. Rationering og mangel på varer giver mange sager med svindel, indbrud og gadeuorden. De tyskvenlige danskere tolereres ikke, og der er voksende modstand mod besættelsesmagten. Omfanget af sabotage mod fabrikker der arbejder for tyskerne vokser, og tyskerne svarer igen ved at udvide spærretiden. Desperate tyskere og irritable danskere.

Den 19. september bliver 2000 politifolk taget af besættelsesmagten. I romanen slipper Bjørner for turen til KZ lejr, da han sammen med nogle få andre udtages til at "udgøre rygraden i et helt nyt og langt mere ansvarligt dansk politikorps" (s. 248) Bjørner slipper væk, går under jorden og bliver en del af modstandsbevægelsen i en gruppe sammen med andre politifolk. 

Igen en troværdig historie fra Frøslev. Detaljerigdommen i fortællingen er med til at gøre billedet af tiden under besættelsen levende. Nu har jeg læst alle 7 romaner i serien, og det er ikke usandsynligt, at de bliver genlæst.


Ingen kommentarer: