fredag den 31. juli 2020

Blækhat

Sissel-Jo Reid Gazan: Blækhat, 2017.
Rosa vokser op i Århus i 1980'erne. Hun bor sammen med sin mor i et byhus, sin far kender hun ikke. Men hun har en god og kærlig pap-far - Krudt.
Bogen er delt op i 3 dele: Rosas barndom - Rosas ungdom - og Rosas voksenliv.
Som barn bliver hun betaget af den nye kunstform, der starter som grafitti og udvikler sig til kunstneriske værker, der udsmykker byens mure, gavle, facader, stræder - alle vegne hvor der er plads til større og mindre kunstværker.
Rosa starter med at samle på det, hun lærer at kende som "pieces". Hun registrerer koordinaterne for værket i sine notesbøger, hvad det forestiller, og ophavets signatur. Siden begynder hun selv at udsmykke byen, og bliver en del af den hemmelige verden med den forbudte kunst.
Street-Art, Grafitti, Gadekunst - er blot et af emnerne i Blækhat. Kunsten bruges til at formidle politiske budskaber, og selvom Rosa siger, at hun ikke interesserer sig for politik, så har hun sine holdninger til tidens tendenser, og det kommer til udtryk i hendes kunst.
Rosa søger efter sin biologiske far. Ikke fordi hun mangler ham som sådan, hun vil bare gerne vide, hvem og hvad han var.
Romanen handler om venskab, om at engagere sig brændende for en sag, og om det unge menneskes søgning efter et ståsted i livet. Rosas rollemodeller - den rationelle mor, den romantiske mormor og den kunstneriske pap-far - giver hende hver deres aftryk. Gazan skriver fantastisk, og bogens godt 500 sider var hurtigt læst:-)

Ingen kommentarer: