søndag den 12. juli 2020

Heimat - et tysk familiealbum

Sommetider bliver man kastet ud i noget, man måske ikke selv ville have valgt! Sådan en bog er "Heimat; Et tysk familiealbum" af Nora Krug, 2018. (Oversat til dansk i 2019)
Nora Krug har skrevet om sine tyske aner. Som ung flytter hun fra Tyskland til USA for at læse, og har et lidt anstrengt forhold til det at være tysk. I USA føler hun skyld, fordi hun er tysk.
I Tyskland lærte hun om Holocaust i skolen, men i familien taler man ikke meget om tiden under 2. verdenskrig, om jødeforfølgelsen, om KZ-lejre.
Efter 12 år i USA savner hun følelsen af "heimat" - defineret som det sted, hvor man er vokset op, der hvor man bliver formet af sine omgivelser. Hun sætter sig for at rejse hjem til Karlsruhe i det sydlige Tyskland og finde sine rødder.
Nora ved ikke så meget om sine bedsteforældre. Hendes farfar døde, da hendes far var lille. Han fik ikke noget fortalt om sin far, og derfor kan han ikke videregive noget til sine egne børn.
Men der er en farbror, han var soldat i den tyske hær og overlevede ikke krigen. Der er også en faster, som Noras far ikke har talt med i mange år.
Noras morfar, Willi, har en historie, som hun graver ned i. Nogle af historierne om ham passer vist ikke helt - var han, eller var han ikke, medlem af nationalsocialisterne??
Bogen er meget personlig, og den er meget levende fortalt. En dokumentation bestående af billeder, fotos og tegninger, avisartikler og breve, billeder af effekter, der har betydning for forfatteren og små tegneserier. Farverne, skriften, collagerne: det hele giver fortællingen et autentisk præg. Meget anderledes end hvad jeg før har læst, en "totaloplevelse", hvor det ikke kun er ordene, der beretter historien.

Ingen kommentarer: