fredag den 26. juni 2020

Erna og rumæneren

Erling Jepsen: "Erna og rumæneren", 2020.
Stedet er Sønderjylland - Bramstrup, året er 2020. Der skal fejres 100 års jubilæum for landsdelens genforening med Danmark.
Erna Jensen er hovedpersonen, hun er oldebarn af den Erna, som Jepsen skrev om i "Erna i krig".
Nutidens Erna har også en søn ved navn Kalle, og han er heller ikke den skarpeste kniv i skuffen...
Erna er på kontanthjælp, hun forsøger at tjene lidt ekstra ved at sælge sit hjemmebag, og tilbyder derudover sin hjælp hvor hun kan. Og hun skal jo også passe på sin Kalle, så han er med overalt - siddende bag på Ernas Puch Monza.
Da sagsbehandleren ved kommunen sender Erna ud i et job som handicaphjælper, er det derfor med blandede følelser. Men det går nu over al forventning!
2 københavnere er kommet til Bramstrup. De repræsenterer en fond, der har bevilget penge til forskønnelse af byen. I forbindelse med jubilæet vil de kongelige køre gennem Bramstrup, og så skal husene på ruten se præsentable ud. Hvor stort beløbet er, svæver i det uvisse - men Erna går ind for medbestemmelse, og hun nedsætter en komité med sig selv som formand. Der er mange i den lille by, der mener at netop deres hus/have trænger til forskønnelse!
Erling Jepsens personer er komiske. Han giver dem karaktertræk, som man genkender fra virkeligheden, og skruer så op for volumen.
Fremmedhad, socialt bedrageri, utroskab og selvtægt er nogle af elementerne i romanen. Og alt går op i en højere enhed, fordi borgerne i det lille samfund trods alle kontroverser står sammen i fælles front.
Romanen er i den lette genre - sort humor er hovedingrediensen.

Ingen kommentarer: