Endnu en bid af Danmarks historie: "Museer for folket", Thomas Bloch Ravn, 2020, i serien 100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag.
Museer i dag er bestemt ikke, som museer var for godt 100 år siden. Dengang var det videnskab og forskning, særligt i arkæologien, der havde betydning. Formidling til almindelige mennesker blev ikke prioriteret.
Bogen fortæller om foregangsmændene, der fandt det vigtigt at bevare den nærmere fortid. Det skulle handle om mennesker, der skulle fokus på det folkelige aspekt.
En af disse mænd var Peter Holm, der lagde grunden til Den Gamle By i Aarhus. Hans modstander var Sophus Müller, der var helt uenig i, at man kunne flytte gamle huse og rekonstruere dem og derefter vise befolkningen, hvordan livet blev levet i bedste- og oldeforældrenes tid. Det var ikke videnskab, og hørte derfor ikke hjemme på et museum!
I vores tid findes der mange forskellige slags museer. Levende museer som Den Gamle By og Hjerl Hede, og lokale museer der har fokus på netop det, den enkelte købstad eller by har som noget særligt.
Og det handler mest om mennesker - ikke om ting. Formidlingen er vigtig, og det har også vist sig at være noget, folk de interesserer sig for. Ikke flintøkser på rad og række i montrer, men rekonstruktioner af hvordan vores forfædre levede og døde.
Meget interessant og oplysende bog!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar