"Erna i krig", Erling Jepsen, 2018.
Vi er i Sønderjylland midt i 1. verdenskrig.
Ernas søn Kalle - der ikke har så mange kopper i skabet - er blevet indkaldt til krigstjeneste. Det må bestemt være en fejltagelse, mener Erna, så hun tager med ham til Flensborg, hvor han skal reklamere over sin indkaldelse.
Efter krigen i 1864 var Sønderjylland blevet en del af Preussen, derfor blev de dansksindede sønderjyder indkaldt til tysk krigstjeneste og sendt sydpå til fronten.
I Flensborg går det ikke helt som Erna havde forestillet sig, Kalle får uniform på, og mor Erna får besked på at tage hjem til Bramstrup igen.
Men Erna er bange for, at Kalle ikke kan klare sig selv, og har hun sat sig noget for, så gennemfører hun det! Hun bliver 'Julius Rasmussen' - en rømmet soldat hvis uniform hun bytter sig til.
Nu er Erna med i krigen. Da hun er vant til at klare sig selv, tager hun alle udfordringer i stiv arm. Og det med følelser, det er noget, man beholder inde i sig selv. Sådan gør man nemlig i Sønderjylland!
Læseren er med ved fronten i Somme, Frankrig. Sammen med Erna opleves de barske oplevelser i skyttegravene: evig kanontorden, sult, rotter, stank af råddenskab.
En dag får hun en idé: hvis Tyskland taber krigen, bliver Sønderjylland dansk igen. Så de tyske soldater skal bekæmpes - indefra!
Erling Jepsen skriver bag i bogen at inspirationen kommer fra de mange soldaterberetninger, breve og dagbogsoptegnelser, der blev nedskrevet af sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig.
Personerne er fiktive, men rammerne er fakta. Og Jepsen skriver med den sorte humor, jeg sætter så stor pris på:-) I starten af bogen var jeg ikke så begejstret, men snart blev jeg fanget af historien.
Bogen bliver filmatiseret.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar