fredag den 12. marts 2021

Kongen fra Sande

 "Der er dem, der siger, det spøger paa heden!"
"Og ser nogen en vogn med to tunge, prøvede øg drage langsomt igennem natten, og en gammel mand stående oprejst, en salmesyngende olding med flagrende hvide hår og bag ham en blomsterløs kiste - Da er det Hans Yngvar, Kongen fra Sande, der kører hjem med sin døde søn."

Sådan starter Thit Jensens "Kongen fra Sande", en roman skrevet i 1919, denne er 1. e-bogs udgave fra 2017. (Lånt via e-reolen)

Hans Yngvar fik kun én søn. Sønnen blev en skuffelse for sin far. Han var en uvorn knægt, som barn løj han for sine forældre, som ung havde han et lemfældigt forhold til kvinder - og sidst men ikke mindst: han begår økonomisk bedrageri. 
Hans Yngvar er en troende mand. Troen på en højere magt styrer hans liv, og han kommer frem til, at Gud tester og straffer ham gennem sønnens handlinger.
Hans søn var ingen glæde, han bragte i stedet skam over sin far.

Da sønnen begår selvmord, udfører Hans Yngvar den sidste pligt overfor den døde. Julenat kører han ham tværs over den jyske hede, så den unge Yngvar kan komme i jorden ved siden af sin afdøde moder.
På den 3 mil lange vej over heden tænker Hans Yngvar på sønnens opvækst, på sit eget liv, og på hvorfor det gik, som det gjorde.

Thit Jensen er ikke for ingenting gået over i historien! Der er så mange indtryk og informationer i romanen - om tiden, menneskene og det unikke sted, som Heden udgør. 
"Kongen fra Sande" er en kort roman, men jeg har fået mod på at læse mere Thit Jensen. Og der er nok at tage fat på:-)

Ingen kommentarer: