lørdag den 27. februar 2021

Halfdan Rasmussen

"Halfdan Rasmussen", biografi af Lene Bredsdorff, 1. e-bogs udgave, 2016. Læst via lån fra e-reolen.
Tidligere udgivet som "Halfdan - en biografi om Halfdan Rasmussen" i 2005.

Næsten alle danskere kender Halfdan Rasmussen. Mit kendskab til ham var hans fjollede og geniale børnerim, og noget gav mig lyst til at vide mere!

Biografien beskriver hans opvækst i en arbejder-familie på Christianshavn, hvor han voksede op i 1920'erne og 1930'erne under den økonomisk krise.
7 års skolegang, så var det ud og arbejde. Men arbejdsløsheden var stor, og Halfdan havde kun småjobs, og ville også hellere skrive. Lene Bredsdorff skriver i bogens indledning, at hun ønsker at finde ud af, hvordan springet fra arbejdsløs digter til digter fandt sted.

Hans opvækst, ægteskab, børn, forfatterskab og relationer beskrives via utrykte breve, optegnelser fra hans egen hånd og fra hans nærmeste, samt samtaler med nulevende, der havde kendt ham. Han var socialdemokrat hele livet, og han kæmpede på sin egen måde mod uretfærdigheder i verden, en aktivist i det skrevne såvel som det fysiske liv.

Halfdan Rasmussen havde en særlig måde at udtrykke sig på i sine digte. Han kom med i en klub, hvor andre unge ukendte digtere og forfattere mødtes. Børnerimene, som gjorde ham kendt, var ikke det, han egentligt ønskede at skrive. Det var ikke seriøs digtning i hans øjne, men det var dét, han var så god til.

Interessant læsning om en kendt mand, jeg overhovedet ikke kendte, da det kom til stykket!

Ingen kommentarer: