lørdag den 20. februar 2021

Aftentid og morgengry

 Forhistorien til Jordens Søjler: "Aftentid og morgengry", Ken Follett, 2020.

Tiden er 'den mørke middelalder' - år 997-1007 e.kr., stedet er det vestlige England, omkring Shiring, hvor historien fra Jordens søjler også foregik.

Der er 3 hovedpersoner: Edgar, Aldred og Ragna.

Edgar er søn af bådebyggeren i Combe. Romanen starter med et vikingeangreb, byen bliver plyndret, de fleste mennesker dræbt, og træhusene brændes ned til grunden. Edgars far bliver dræbt, resten af familien - moderen og Edgars 2 ældre brødre - får tilbud om et hus og noget jord, hvor de får mulighed for at leve og klare sig som jorddyrkere.
Stedet de får anvist hedder Dreng's Ferry, og består af en færge, et ølhus og en kirke. 
Også munken Aldred kommer til Dreng's Ferry. Han forarges over stedets kirke og de tilhørende munke og præster. Aldred er en samvittighedsfuld, religiøs, venlig og ambitiøs mand, og han sætter sig op mod biskoppen Wynstan, der trods sin kirkelige titel kun er optaget af, at mele sin egen kage.

I Cherbourg i Frankrig bor den 20 årige komtesse Ragna. Som datter af en greve forventes hun at blive godt gift. Da ealdorman (øverste leder og kongens repræsentant) Wilwulf kommer til Cherbourg for at få hjælp af greven mod de gentagne vikingeangreb, møder han Ragna, og et overvældende fysisk forhold mellem de to opstår, og det ender med giftermål.
Ragna rejser til England, og undervejs mod Shiring benytter hun færgen ved Dreng's Ferry, som Edgar er blevet færgemand på, og det bliver starten på et stærk venskab.

Ealdorman Wilwulf (Wilf) og hans 2 halvbrødre - thegnen Wigelm og biskoppen Wynstan -  styrer deres by med hård hånd. Det er adel, konge og kirke, der har den udøvende magt, de 3 brødres primære formål er dog berigelse for dem selv og deres familie.
Edgar, Aldred og Ragna kæmper mod brutalitet og uretfærdighed på hver deres måde. 

Romanen minder meget om de øvrige bøger i serien, men sammenlignet med Jordens søjler og Uendelige verden mangler sproget og personerne noget autentisk, der mangler noget litterært finesse!
"De gode" er for gode - "de onde" er virkelig onde ...  Jeg krummede tæer undervejs, og er samlet set skuffet over romanen. "Jordens søjler" og "Uendelige verden" er gode middelalderromaner, "Aftentid og morgengry" samt "Den evige ild" kunne have været undværet, de er slet ikke på samme niveau - efter min mening.

Ingen kommentarer: