fredag den 25. september 2020

Et lille liv

 Hanya Yanagihara: "Et lille liv", 2016.

Fire studiekammerater flytter til New York. De har holdt sammen siden deres tid på college, de har boet sammen og deres venskab er stærkt og ubrydeligt.
Willem går skuespillervejen, Jean Baptiste (JB) er billedkunstner, Malcolm arkitekt, og den begavede Jude arbejder sig opad inden for advokatstanden.
Jude har en mørk fortid, som ingen af de andre kender til. Han er midtpunktet, lidt anderledes, har fysiske skavanker, som han ikke ønsker at tale om. Vennerne er omsorgsfulde og tager diskret hensyn til ham - Jude selv ønsker blot at være som de andre, og glemme de forfærdelige oplevelser, som barndommen og ungdommen har budt ham.

Jude er også omdrejningspunktet i romanen. Hans historie fortælles gennem vennernes og Judes egne øjne. Også Harold - først Judes mentor og lærer, senere adoptivfar - fortæller fra sin synsvinkel.

Romanen handler om venskab og om kærlighed. Den handler også om misbrug og om de ar på krop og sjæl, der ikke kan repareres. Livet kan være ubarmhjertigt eller fantastisk - menneskene omkring os har stor betydning i begge tilfælde.
En barsk og rørende roman der ikke forsvinder ud af tankerne foreløbigt.

Ingen kommentarer: