"Danske amerikanere", Jørn Brøndal, 2020.
Serien 100 danmarkshistorier - Aarhus Universitetsforlag.
I perioden 1820-1930 kom 32 millioner europæere til Amerika. (s. 21) Mange af dem var danskere, der drømte om et bedre liv i den nye verden. Det var overvejende økonomiske motiver, der drev dem - og de øvrige nordboere - til det fremmede. Nordboerne slog sig ned de samme steder, de forsøgte at bibeholde deres nationale identitet, samtidigt med at de skulle lære et nyt sprog og bidrage til det amerikanske samfund.
Danskerne mente, at de som hvide protestanter var selvskrevne til at indtage en højtrangerende plads i datidens racemæssigt og religiøst definerede hierarki. (s. 128) Det oprindelige folk blev beskrevet som en uciviliseret ædel race, der var skæbnebestemt til at uddø.
Nybyggerlivet var slidsomt. Bogen beskriver danskernes drøm og den virkelighed, de var kommet til. Religion, politik og økonomi var anderledes, der var mange forskellige folkeslag. Frem mod 1. verdenskrig blev kårene bedre for danskere i Danmark, og strømmen af emigranter blev mindre. I 1930'ernes depression ophørte udvandringen næsten.
Alle aspekter af danskernes udvandring til "det nye land" bliver belyst. Hvorfor, hvordan, hvornår - og de fremtrædende personer, der formåede at sætte præg på det store land har også deres plads i bogen. Det er interessant og tankevækkende at et land, der består af næsten alle folkeslag fra resten af verdenen, også er et land, der stadig har store racemæssige problemer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar