fredag den 27. juli 2018

Lykkens datter

"Lykkens datter", Isabel Allende, 1999. (Hija de la Fortuna)
Eliza er et hittebarn, hun adopteres af søskendeparret Jeremy og Rose Sommer, og vokser op med fine engelske manerer. Stedet er Valparíso i Chile, året er 1843.
Romanen er opdelt i 3 dele: I 1. del møder man Eliza og miss Rose. Miss Rose har oplevet kærligheden og lidenskaben, og har efterfølgende valgt ikke at blive gift. Hun vil dog gerne opvartes, men ønsker ikke at opgive den frihed hun har i sin broders hus. Den 2. del af romanen præsenterer Tao Chi'en, en kinesisk helbreder, en 'Zhong yi'. Ligesom for Eliza er det tilfældigheder, der er med til at styre hans liv i den uforudsigelige retning, det ender med at få. I den sidste og 3. del foregår historien i Californien, der er fundet guld, og folk fra alle verdenshjørner strømmer til El Dorado!
Eliza oplever også lidenskaben. Forholdet resulterer i en graviditet, og da hendes elsker er en af de mange, der søger lykken i Californien, er hun nødt til at følge efter. Alt det hun har lært af Rose må hun slippe for at klare sig i den barske verden. Netop Tao Chi'en hjælper hende, og på trods af alle odds udvikler de et venskab for livet...
Som "Åndernes hus" er denne "Lykkens datter" også en fantastisk roman. Isabel Allende er en suveræn fortæller. Hendes sprog, den fine humor, indsigt og forståelse af mennesketyper... Det fungerer bare! Iflg. Forfatterweb.dk har hun skrevet mere end 10 romaner - jeg har meget til gode;-)
Lånt på Anholt Bibliotek.

Ingen kommentarer: