torsdag den 28. december 2023

Drømmen om frihed; Lige under overfladen 18

 ANMELDEREKSEMPLAR

I serien "Lige under overfladen" fra Science Fiction Cirklen er nr. 18 udkommet: "Drømmen om frihed" hedder årets udgave. (2023). En antologi bestående af 25 bidrag fra forskellige forfattere.
(Klik på linket for at se alle forfattere og titler på novellerne.)
Det er ikke en genre, jeg er så bekendt med, men min nysgerrighed blev vakt, da jeg læste, at et af bidragene delvist er skrevet af en AI. (Artificial Intelligence = Kunstig intelligens)
Jeg blev positivt overrasket over antologien. Der var dog 2 af novellerne, jeg opgav at læse - det var for underligt, og den ene var sjovt nok den novelle, der havde fanget min interesse.
Forfatterne ser fremtiden for sig. Bygget på den viden og teknologi, der er til stede i vores tid, men hvor teknologien er udviklet, så den er vendt til en trussel og ikke en hjælp til menneskeheden. Menneskelignende robotter, der skal udføre de mere kedsommelige opgaver, overtager snart de mindre kloge menneskers funktion. Når mennesker stræber efter det perfekte, har vi så overvejet nøje, hvad det indebærer? Genmodifikationer og organtransplantationer - intet er umuligt i den fiktive fremtid.
I nutiden er Jordens klima på dagsordenen og har været det i mange år. Katastrofen lurer om hjørnet - og alle ved det, men gør vi hver især nok for at løse krisen? Flere af novellerne udtrykker en frygt for, at vi ødelægger vores livsgrundlag, og der er flere opfindsomme bud på, hvordan menneskeheden kan starte forfra over eller under den virkelighed, vi kender. 
Madproduktion: Når Jorden er så forurenet, at der ikke længere kan dyrkes afgrøder.... Når Jorden har ødelagt dyrenes levesteder, og der derfor ikke længere findes husdyr, vi kan spise.... Alvorlige tanker der har sat fantasien i gang hos science fiction forfatterne.
Hvad hvis en asteroide ødelægger Jorden? Hvad hvis nu vi kan rejse i tiden? Findes der parallelle verdener, vi kan udnytte? Hvordan reagerer mennesker, når ressourcerne bliver små?
Der er også en krimi i samlingen - den foregår ude i rummet, og teknologierne til opklaringen af forbrydelsen er så veludviklede, at ingen kan slippe godt fra et mord. Historien indeholder samtidigt menneskelige følelser, der ikke er anderledes, end vi kender dem. Også en god fortælling.
Antologien giver et facetteret billede på de fantasier og den frygt, vi mennesker har for fremtiden. Jeg læser en advarsel mellem linjerne: Værn om menneskeligheden, værn om naturen - ingen teknologi kan erstatte det!
Velskrevne noveller om fantasifulde men også vedkommende emner. Og man behøver ikke at være SCI-FI-fan for at læse samlingen;-)

Ingen kommentarer: