tirsdag den 25. juli 2023

Sommerferielæsning

 Sommerferie indbyder sommetider til genlæsning af bøger. 
Indtil videre er det blevet til Pans hemmelighed, Michael Katz Krefeld - Natarbejde, Irwin Shaw og Det første af altings fest; Mine fædres hus af Jørn Riel.
Mine fædres hus er en trilogi indeholdende "En fortælling hvoraf man får et smukt ansigt", "Vorherres rævefælde" og "Det første af altings fest". Det var Jørn Riels debut romaner - 1970-1972.
"Det første af altings fest" stod på hylden, og da Jørn Riels arktiske fortællinger altid er sjove og tankevækkende, valgte jeg at læse netop den igen-igen-igen.
I 19 kapitler beskrives livet i de allernordligste dele på Jorden. Eskimoernes levevis og de kultursammenstød, der opstod mellem dem og de fremmede, der af forskellige årsager kom til de barske områder.
Det er Agojaraq - Ago - der er fortæller i "Det første af altings fest". Ago er søn af Pete, Jeobald, Gill, Small Johnson og Sam - hans mor var ifølge Pete "Den livligste og gladeste pige i Nordvestterritoriet" (s. 116), dermed er der en vis tvivl om faderskabet og enighed om, at de alle 5 har en andel i skabelsen af Ago.
Herlige skrøner om rejser, jagt, ekspeditioner, festlighed og kærlighed.



Ingen kommentarer: