fredag den 17. december 2021

Sankt Michaels Sanatorium

 Elsebeth Gundersen Jensen: "Sankt Michaels Sanatorium", Forlaget Mellemgaard, 2021.
Anmeldereksemplar.

Den 36-årige Katrine ankommer til Fejrø, hvor hun skal gennemgå noget indbo efter sin afdøde faster Solveig. Katrine er cand.mag. i historie og har taget 1 måneds orlov for at skrive sin ph.d.
Der burde være fred og ro på den lille ø til at finde et egnet emne samt at få skrevet på opgaven, og det viser sig da også hurtigt efter hendes ankomst, at der er flere spændende emner at dykke ned i. 
Fætteren Laurits arbejder på det lokalhistoriske arkiv, og faster Solveig, som havde været involveret i en af hans ukonventionelle udstillinger, havde samlet en masse materiale om øens historie.
Katrine hvirvles snart ind i en gammel historie om Sankt Michaels Sanatorium, som nu var en ruin, men førhen havde fyldt meget i lokalsamfundet.
Sanatoriet havde været beboet af mennesker med psykiske sygdomme, og lægen på stedet havde eksperimenteret med forskellige behandlingsmetoder. En af patienterne - Emanuel Kruse - fik en helt særlig betydning for lægens forskning, og det var ham, der havde været skyld i stedets endeligt.
Kruse havde set sig selv som en ny Messias - han opildner de andre patienter til at få syndsforladelse og genopstå, og det vil kun kunne ske gennem ild. Han giver ordren "brænd stedet ned til grunden", og næsten alle patienter og personale omkommer i den voldsomme brand.
Uhyggen og mystikken omkring sanatoriet og branden lever fortsat videre i lokalbefolkningen på forskellig vis.

"Sankt Michaels Sanatorium" er en psykologisk spændingsroman. Personer og omgivelser er beskrevet godt, det føles som 'rigtige' mennesker i en virkelig verden. 
Man fornemmer hele tiden en dobbelthed i det lille samfund, der er sandheder skjult lige under overfladen, og spændingen holdes lige til sidste side.
En virkelig god roman der var svær at lægge fra sig!
Elsebeth Gundersen Jensen har også skrevet "Naamahs Sønner", den er kommet på min 'læse-liste':-)



Ingen kommentarer: