onsdag den 28. juli 2021

Det forjættede land

 "Det forjættede land", Nevil Shute, 1985.
Den unge geolog Stanton Laird sendes til det vestlige Australien sammen med et hold af andre oliefolk for at udføre seismiske undersøgelser samt efterfølgende prøveboringer efter olie.
Her møder han Mollie, datter af ejeren af det stykke land, der muligvis findes olie på. 

Stanton kommer fra en lille by, Hazel, i Oregon, USA. Indbyggerne i byen er stolte af, at de bor på grænsen til ødemarken. Men ødemarken i Oregon er intet i sammenligning med ødemarken i Australien.
Mollie bliver betaget af alt det de udsendte amerikanere kommer med. De opfører hurtigt en lejr med en masse moderne bekvemmeligheder - og de har ugeblade med billeder af smarte biler mv., som Mollie låner - og hun drømmer sig hurtigt ind i en verden, der tilbyder en meget lettere tilværelse, end den hun kender.

De to unge bliver forelskede og ønsker at blive gift. Men Mollies mor trumfer igennem, at Mollie først skal opleve USA, møde Stantons familie og først derefter tage beslutning om giftermål.

Beskrivelsen af det vestlige Australien, det barske og anderledes land, er fascinerende. Tørken og heden, de kæmpemæssige avlsstationer, naturen... 
De to verdener med meget forskellig kultur, natur og klima sætter de to unge på prøve.
Nevil Shute skriver godt - lidt gammeldags, men underholdende og lærerigt.

Ingen kommentarer: