søndag den 25. oktober 2020

En kvindes valg

 Noah Gordon: En kvindes valg, 1995 - denne 3. udg. 1997.

En kvindes valg er afslutningen på fortællingen om Cole-familien, der startede i middelalderen med romanen "Helbrederen".
I denne 3. bog er hovedpersonen den kvindelige læge Roberta Jeanne D'Arc Cole - kaldet R.J. Cole. Handlingen foregår i nutidens USA. Som hendes forfædre har hun en særlig evne til at fornemme snarlig død hos sine medmennesker, hun er en dygtig og meget dedikeret læge, og hun har valgt lægegerningen for at hjælpe de syge, ikke for prestige og penge.

R.J. er knap så succesfuld på det ægteskabelige område, og efter bruddet fra sin mand fravælger hun sit job på et stort hospital i Boston og flytter til Woodfield, en lille by i bjergene i det vestlige Massachusetts.
Her opretter hun sin egen praksis, og med hårdt arbejde lykkes det hende at få arbejde, venner og kærlighed til at forenes.

Fokus i romanen er stærke kvinder i en mandsdomineret verden. R.J. går ind for, at kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop. Hun udfører derfor aborter på en klinik, i en tid hvor mange læger skræmmes bort af demonstranter imod abort. Netop denne ideologi og aktivitet bliver en del af den tragedie, som R.J. rammes af, og som gør at hun endnu engang må foretage vigtige valg i sit fremtidige liv.

Noah Gordon skriver i 'Noter og kildeangivelser' bagerst i bogen, at trilogien har optaget hans liv i 13 år, den har ført ham fra det 11. århundrede til vor tid, og at det har været en fascinerende rejse.
Han har fortalt Cole familiens historie på en måde, så denne læser føler, at det er virkelige personer, der skrives om. Dejlig læseoplevelse!

Ingen kommentarer: