søndag den 22. december 2019

Ild og blod

George R. R. Martin: Ild & Blod; Historien om Huset Targaryens storhed og fald, 2018, e-bogs udgave.
En historisk skildring af tiden før "A Game of Thrones", dengang det var Huset Targaryen, der havde magten over de 7 kongedømmer. Det foregår flere hundrede år inden serien "Game of Thrones", og giver et glimrende indblik i de magtkampe, der er kendt fra Martins middelalderunivers. Der er tråde, der forbinder fortid og nutid, bl.a. i de gamle familienavne (Lannister, Stark, Hightower, Greyjoy m.fl.).
Det særlige ved Huset Targaryen er deres drager. Der var mange drager på den tid. Familien havde tradition for at lægge et drage-æg i de nyfødte børns vugger, og den drage der så kom ud af ægget, blev barnets drage for resten af livet. De fløj på dragerne, dragerne var deres våben i krigstider, og dyrene var symbolet på en overmagt, der var svær at slå.
Og hvorfor forsvandt dragerne så? I Game of Thrones er dragerne blevet fantasidyr, blot legender fra en svunden tid, og de fleste tror ikke på, at de virkelig fandtes. Ild & Blod fortæller hvorfor de uddøde, og hele historien er angiveligt nedskrevet af ærkemester Gyldayn.
Bagerst i bogen er hele kongerækken oplistet - en af detaljerne der er med til at gøre historien troværdig! Det er det, George R. R. Martin gør: Han får læseren til at glemme, at det hele bare er fantasi. Et minus ved denne bog kan være, at der er mange personer at holde rede på, der er mange navne, der til forveksling ligner hinanden og de mange familierelationer kan være lidt tørre at tygge i ind imellem. Men mine forventninger blev stort set indfriet - og hvis bogen bliver filmatiseret, skal jeg selvfølgelig se den!

Ingen kommentarer: