mandag den 20. juli 2009

Mediebevågenhed.

Der stod noget interessant på bagsiden af NordJyske søn. d. 19. juli om bøger på mode og ikke på mode:
Fra tid til anden ligger det pludselig i luften, at dén og dén bog skal man bare læse.
En overgang var det Peter Høegs "Frøken Smillas fornemmelse for sne", og de senere år har det været svenske Stieg Larssons trilogi om "Pigen med dragetatoveringen", som "Mænd der hader kvinder" er endt med at hedde på amerikansk. ("The Girl With the Dragon Tatoo").
Også Jens Smærup Sørensen har fået sin del af opmærksomheden med "Mærkedage", og lige for tiden er der forskellige romaner, som man bare må læse, af en eller anden grund mest krimier, en genre, som indtil for ganske få år siden levede sit eget stille og upåagtede, næsten tabubelagte liv, hvor den nu er helt fremme på allerøverste hylde hos både boghandlere og biblioteker.
Hvad de fleste uden tvivl glemmer er, at dagens boghit ofte er glemt om lidt.
Hvem læser i dag "Frøken Smillas ..."?
Langt de fleste bogværker ender - uanset hvor meget de bliver læst og skamrost i dag - i glemsel. Så Hanne-Vibeke Holst og alle I andre, nyd opmærksomheden lige så længe den varer!
Efter min mening er det netop medierne, der er "skyld i" denne lidt ensretning af, hvad "man" læser. Går man ind i en boghandel, et supermarked eller på biblioteket er det de samme titler, der tilbydes.
Det er lidt ærgerligt, når man tænker på alle de gode romaner, der f.eks. står på bibliotekets hylder, der bliver overset, fordi de ikke eksponeres på linje med de nyeste, og mest medieomtalte, krimier.
Og hvorfor skal boghandlerne, der jo er en specialforretning, absolut sælge de samme bøger, som man som regel kan købe billigere i supermarkedet? Der burde da netop være et større og mere varieret udvalg.
Medierne har magt!!!

1 kommentar:

Sydney sagde ...

Godt indlæg! Vi oplever ganske få bøger med 30-50 reserveringer og mange gode bøger, der slet ikke udlånes. Dejligt med værktøj som "Noget der ligner" på litteratursiden.dk, så vi bibliotekarer kan guide læsere til andre gode værker.