søndag den 22. marts 2020

Lykkeland. En opbyggelig historie

Ole Frøslev: "Lykkeland. En opbyggelig historie", 1997.
Thomas Mortensen er skolelærer. Han er far til 2 døtre, han er fraskilt.
Han har lidt svært ved at forstå - og følge - reglerne i uddannelsessystemet. En dag efter en 'episode' i skolen, hvor han var kommet med en ironisk bemærkning omkring alle skolens tværfaglige projekter, blev han kaldt ind til inspektøren, og blev derefter 'fritaget for tjeneste'. Han var nok lidt stresset, mente skoleinspektøren.
Han henvises til konsulentfirmaet 'Psyko-consult', hvor han kommer i et forløb, der er udarbejdet på computer ud fra oplysninger, han har givet i et meget omfattende spørgeskema. "Vi skal nok finde et eller andet", lyder det fra konsulentfirmaet...
Thomas starter med et kursus, hvor han skal få kontrol over sine aggressioner! Og derefter går det slag i slag, for ligesom i det stramme skolesystem, passer han heller ikke ind i behandlingssystemet. Det er for tåbeligt, for ensrettet, der er ikke plads til individualismen. Han forsøger at komme ud af møllen, men det viser sig, at det bliver dyrere og dyrere, og han har simpelthen ikke råd til at stå af.
Romanen sætter vores samfund under lup, og spejler det i Thomas Mores roman "Utopia", forestillingen om ideal staten.
Thomas' fortælling viser sig at være en historie i historien, da han beslutter at skrive om sine oplevelser og udfordringer.
"Lykkeland" er en genial blanding af samfundsrealisme og humoristisk fantasi. Thomas har dybsindige samtaler med 'den gamle Thomas' (Thomas More) og han mødes også med H.C. Andersen og Søren Kirkegaard, som giver ham deres input i form af eventyr og filosofi.
En meget anderledes Ole Frøslev end de politiromaner, jeg tidligere har læst, men slet ikke dårligt!

Ingen kommentarer: