onsdag den 16. september 2009

J. Bech Nygaard og Grønland.

Bech Nygaard har haft en særlig plads hos mig, siden jeg som barn læste "Guds blinde øje" og "Du blev træl". Det var bøger, som vi piger bare måtte læse! Og vi led med de stakkels børn, der havde det så forfærdeligt...
Bech Nygaard har skrevet flere romaner, der foregår på og om Grønland, og min absolut favorit: "Natten er nådig", 1963, er historien om fangeren Noah, fra hans første bevidste tanke til hans farvel til livet.
Igennem hans lange liv oplever han et Grønland, der forandres fra et fangersamfund, hvor respekt for naturen og menneskene imellem er i højsædet, til civilisationens indtog hvor det er andre værdier, der får betydning for menneskene. Det er en historie om mennesker, om naturen og om Grønland.
Som en slags fortsættelse skrev han "Solen står lavt", 1968.
Her er fokus på de unge grønlændere, der tager til Danmark for at uddanne sig, for derefter at komme hjem til Grønland igen og bruge det, de har lært. Det er grønlændere, der skal bestemme i Grønland, og ikke danskere, der opfører sig som Herrefolk i Grønland.
Men det er naturligvis svært at være grønlænder i Danmark, og det er lige så svært at vende hjem til Grønland, og se sit land og sit folk med nye øjne, og pludselig være i tvivl om, hvor man hører til.
En god artikel om Grønland og dansk litteratur, klik her.

Ingen kommentarer: