søndag den 12. januar 2025

Matador

 En 2,7 kg. tung bog! (32x26 cm.) "Matador", skrevet af Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard, 2020.
Bogen fortæller om TV serien Matador, der blev sendt første gang i november 1978. På grundlag af interviews, avisartikler og bøger bliver alle facetter vist frem. Skuespillerne, kulisserne, filmarbejderne, skitser af scenografien, Lise Nørgaards inspiration til figurerne, musikken og meget andet. 
Matador foregår i en fiktiv by 'Korsbæk' i årene 1929-1947. Der er et stort persongalleri, og i løbet af de 24 afsnit (4 sæsoner) udvikler personerne sig - af seerne bliver de snart opfattet som "rigtige mennesker". Det er nok medvirkende til at serien er blevet genudsendt mange gange og solgt til ikke mindre end 23 lande.
Matador fortæller et stykke Danmarkshistorie. Lise Nørgaards humor og indsigt opleves i personernes replikker og i de mange relationer, der opstår i den lille by. Skuespillere har fortalt, at seere har henvendt sig på gaden og talt til dem, som om de var den rolle, de spillede.
I bogen er der adskillige lister over bl.a. medvirkende, relationer og også tidslinjer over danmarks- og verdenshistorien samt de tilsvarende hændelser i Matador. Der var (selvfølgelig!) også kritik af serien - den er også med. Et afsnit om musikken, om tegningerne af Arne Ungermann og et afsnit om en fortsættelse af serien, der som nævnt slutter i 1947. Der blev ingen fortsættelse, men både Lise Nørgaard og seerne havde mange forskellige bud på, hvad det kunne være sket med personerne.
En fantastisk bog der fortæller om tilblivelsen af en af de mest populære danske TV serier indtil nu. Et stort arbejde at samle alle kilderne - som naturligvis er med. Der er også ting med, der ikke er almindeligt kendt, f.eks. ved jeg nu, hvorfor Hr. Schwann skulle dø;-) 

lørdag den 11. januar 2025

Navnebror

 Erling Jepsen: "Navnebror", 2024.
En af mine yndlingsforfattere - da jeg opdagede, at han havde skrevet en ny roman, kom den straks på 'læselisten'.
1. del af romanen foregår på Fanø under en historisk stormflod i 1981. En bedrager benytter sig af at have samme navn som en kendt forfatter og har, under dække af at være forfatter, ansøgt om at låne Digterhjemmet "Bomholts hus".
På Sønderho Kro har Ingeborg - en amatørmaler midt i 70'erne - lejet sig ind. Hun ønsker, at der vil blive stormvejr, så hun kan få motiver til nye malerier.
Anette er en lille grå mus, der har lejet et sommerhus på øen. Hun skjuler sig for en tidligere kæreste, som hun mener forfølger hende.
Regner er tidligere fængselsbetjent, han bor også på kroen. Han er alvorligt syg og er kommet til Fanø, hvor han håber at møde sin kæreste fra ungdommen. 
I supermarkedet arbejder Regine. Som de andre har også hun sin historie, og læseren lærer efterhånden de 5 personer nærmere at kende.
Stormfloden bringer dem sammen, og da vi alle har en historie at fortælle (s. 77) får romanen snart et dramatisk tvist.
I 2. del møder de 2 gange "Erling Jepsen" hinanden. Drama, komik og en slags afslutning runder fortællingen af.
Den gode fortællestil er en af Jepsens stærke sider. Han forstår at fortælle om mennesker og steder, så man ser det hele for sig. Romanen er hurtigt læst, den var svær at lægge fra sig.
Efter min mening er det måske ikke den bedste roman, han har skrevet, men den var underholdende og godt fortalt.