lørdag den 9. maj 2020

Huckleberry Finn

Mark Twain: Huckleberry Finn, - oversat fra "The adventures of Huckleberry Finn", 1884.
Min udgave er fra Gyldendal 1962.
Huck - kaldet Huckleberry - bor ved enken Douglas og dennes søster Miss Watson. Han havde ikke noget hjem, før enken tog ham til sig, selvom han godt nok har en far. 'Fatter' er en drukkenbolt, og han banker Huck.
Hos enken og Miss Watson har han det sådan set godt, men han føler sig indespærret og vil hellere ud i verden og opleve eventyr. Hans ven Tom Sawyers er forældreløs. De to fantasifulde, lidt uartige drenge har før oplevet fantastiske eventyr sammen, og det længes Huck efter igen.
'Fatter' opsøger Huck, han tvinger ham med ud i skoven, og her bor de to i noget tid bl.a. af de fisk, de fanger i floden. Huck bliver træt af bankene og af at været spærret inde, og planlægger en spektakulær flugt. Han stjæler en herreløs kano, og lægger falske spor, der skal narre faderen til at tro, at hans søn er død.
Derfra begynder eventyret for alvor!
Historien foregår i 1800-tallet i USA's sydlige stater i tiden inden borgerkrigen. Slaver ("niggere") er en naturlig del af samfundene, og Miss Watsons store 'nigger' Jim er en vigtig del af eventyret.
Huckleberry Finn er en finurlig blanding af 'drengebog' og eventyr, med flere 'lag' der gør, at den sagtens kan læses af voksne.
Billedet af selvhøjtidelige amerikanske borgere i 1860'erne og de mindre pæne sider af tilværelsen er tilføjet fortællingen om drengenes oplevelser. Efter sigende en 'dannelsesroman', og stor amerikansk litteratur.
Efter at have fanget bogens jargon, fangede historien mig.


Ingen kommentarer: