1. del af Ken Follett's Century trilogi: Giganternes fald, 2010.
Romanen spænder over årene 1911-1924. Læseren følger flere hovedpersoner, fra England, USA, Rusland og Tyskland. Det er mennesker fra forskellige samfundsklasser, mænd og kvinder, så facetterne er mange.
Jarl Fitzherbert (Fitz) bor på herresædet i en mindre by i Wales. Han ejer kulminerne i området, han er gift med en russisk fyrstinde, og har en søster: Lady Maud. Som kvinde er hun afhængig af sin bror, han er overhovedet, han tager beslutningerne.
William og Ethel er børn af en af kulminearbejderne. Da William (Billy) bliver 13 år, starter han på at arbejde i minen. Ligesom sin far og bedstefar, ligesom de andre drenge i byen. Ethel arbejder som stuepige på herresædet - de repræsenterer underklassen.
I Rusland følger læseren 2 brødre. Den ældste Grigorij Pesjkov 'overtager' lillebroderens gravide kæreste, da Lev Pesjkov får problemer. Den ældre bror har i mange år sparet penge sammen til en billet til det forjættede land - USA - men føler sig tvunget til at give lillebroderen penge og billet. Grigorij har passet på sin bror, siden deres mor døde. Lev kommer til USA, og Grigorij forbliver i Rusland. Grigorij kæmper for underklassens rettigheder, Lev lever livet og får snart foden indenfor hos de velhavende i USA.
I USA bliver Gus Dewar en af præsidentens rådgivere, og den tyske Walter von Ulrich arbejder på den tyske ambassade i England. Begge er født ind i overklasse-familier, og følger i fodsporene på deres respektive fædre.
Optakten til 1. verdenskrig og revolutionen i Rusland fortælles via hovedpersonerne. Undertrykte på enhver måde rejser sig mod undertrykkerne. Arbejderklassen og kvinderne ønsker bedre kår for dem selv og for deres børn.
Zaren, Kejseren og Kongen - overklasse kontra underklasse - valgret til kvinderne. Politik og historie krydret med menneskelige skæbner, den forfærdelige verdenskrig, hvor så mange blev dræbt.
Lidt 'tør' ind imellem, men også lærerig og oplysende.
Jeg er gået i gang med trilogiens 2. del, hvor det handler om den næste generation - og den næste verdenskrig.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar