Vi kommer hjem igen! - Dagligliv og drama - Danmark-Ekspeditionen til Nordøstgrønland 1906-08.
Søren Frandsen og Mette Karlsson, 2015.
En fantastisk beretning om Danmark-Ekspeditionen i 1906-08, hvor 28 mand sejlede til Nordøstgrønland for at udforske flora og fauna, og for at kortlægge resten af den store ø.
Der var bl.a. to malere med: Achton Friis og Aage Bertelsen, og det er de to kunstneres dagbøger og private breve, der danner udgangspunkt for bogen.
Ekspeditionens leder var Mylius-Erichsen. Han var journalist og kendte til mediernes betydning, når der skulle skaffes sponsorater og støtter til sådan en ekspedition. Den store mediebevågenhed betyder også, at der findes meget materiale om ekspeditionen.
Udover Friis og Bertelsens dagbøger er der fotos af malerier, fotografier og notitser fra aviserne. Der er lister over alt det, der skulle fragtes med til Grønland: malergrej, proviant, fotografiapparater, div. glasplader og væsker til fremkaldelse af fotos, petroleum, slædehunde osv., osv.
Netop dagliglivet er en fremtrædende del af bogen. Hvordan var det, at være så afskåret fra civilisationen, tæt sammen med 27 mennesker? I vinterhalvåret var der tusmørke døgnet rundt, der var snestorme, der tvang dem til at opholde sig på skibet under de trange og primitive forhold. Mylius-Erichsen havde en vision. Han mente, at der skulle være lighed mellem deltagerne; alle skulle have samme løn, alle skulle bo og spise sammen. "Den demokratiske ekspedition" blev den kaldt. (s. 321) De uundgåelige sammenstød er også beskrevet i Vi kommer hjem igen!
Det var dog ikke alle, der kom hjem igen. Slædehold 1 med Mylius-Erichsen, Høeg Hagen og Jørgen Brønlund kom ikke tilbage fra turen langt mod nord. Jørgen Brønlunds lig blev fundet ved et af de mange depoter, men ligene af de to andre blev aldrig fundet.
Efterfølgende har der været flere ekspeditioner, der har ledt efter dem, men uden held. Det er også med i denne omfattende fortælling.
En både fysisk og indholdsmæssigt 'stor' bog. Har man den mindste interesse i Grønland, så er den hermed anbefalet.
Jeg har lånt "Det grønlandske eventyr; Skønhed, stilhed og iskold ødemark" fra DR's ekspedition i 2006, der blev til 5 tv-programmer. Det er spændende at læse om mennesker de samme steder på Grønland 100 år efter.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar