søndag den 2. februar 2020

Cementen

100 Danmarkshistorier, Aarhus Universitetsforlag: Cementen, Morten Pedersen, 2019.
I følge forfatteren til denne 'historiebog' fortæller danmarkshistorien overvejende om Danmark som et landbrugsland. Med udgangspunkt i fortællingen om Aalborg Portland er industrialiseringen Morten Pedersens bidrag til vores lands historie.
I 1889 startede F. L. Smidth & Co en cementfabrik i Aalborg. De udviklede maskiner og anlæg til produktion af cement, som de leverede til hele verden. Danmark var et rigt land, der stod for kreativitet og innovation, og satte Danmark på verdenskortet med højteknologi og 'knowhow'. Danmark spillede bl.a. en afgørende rolle for Asiens industrialisering i 1890'erne. (s. 23) Danskere rejste ud, oprettede netværk og var repræsentanter for vores land.
Cementen er endnu en brik i puslespillet om Danmarks historie: Cementhistorien er central, hvis man vil forstå, hvad det moderne samfund er skab af. (s. 142)
Cementen fangede ikke helt, som nogle af de øvrige bøger i serien har gjort. Men jeg er enig med forfatteren i, at Danmark ikke kun kommer fra en befolkning af bønder og landbrug. Uden industri og handel med den øvrige verden, kunne vi ikke forblive det Danmark, vi er en del af.


Ingen kommentarer: