søndag den 26. januar 2020

Tankados kode

Dan Brown: "Tankados kode", 1998. Oversat til dansk i 2006.
En spændingsroman om et af den digitale tidsalders skrækscenarier!
Romanen er skrevet i 1998, digital post (e-mails) er blevet forbrydernes foretrukne kommunikationsmiddel. Slut med telefonsamtaler, der kan aflyttes og bruges i retssalen. Det var blevet muligt at kryptere filer, og på den måde skjule indholdet i hemmelig kommunikation.
Som modsvar til forbryderne skaber National Security Agency - NSA - en maskine, der kan bryde enhver kode i løbet af meget kort tid. Dermed får regeringen/forsvaret adgang til planlagte terrorhandlinger, narkosalg og andre forbrydelser mod staten, og kan handle præventivt.
Maskinen kaldes TRANSLTR, og kan sammenlignes lidt med englændernes ENIGMA, der blev brugt som kodebryder under 2. verdenskrig.
En tidligere medarbejder i NSA skaber en "ubrydelig kode". Noget der i teorien ikke kan lade sig gøre, men hvis kodestrengen virker, og kun én kender nøglen, der kan bryde koden, så har NSA et problem!
Hovedpersonerne i "Tankados kode" er Susan Fletcher, leder af kryptograferne i NSA, og hendes kæreste David Becker, en universitetslærer, der ufrivilligt bliver sendt til Sevilla i Spanien efter nøglen, der kan redde NSA. Også den næstkommanderende kaptajn Strathmore har en vigtig rolle.
En thriller lige efter Dan Browns 'opskrift'. Dog lidt langtrukken efter min smag. Et udmærket plot - bare for meget 'støj'!

Ingen kommentarer: