100 danmarkshistorier: Den danske reformation, Morten Fink-Jensen, 2020. (e-bog)
Endnu et emne i vores lands historie, som jeg ikke havde ret meget viden om!
I Middelalderen havde kirken stor rigdom og magt. Paven, kongen og adelen var i toppen af kransekagen, og bønder og handelsfolk var nederst.
Denne skævhed i samfundet startede bevægelsen, der gjorde op med det katolske tyranni. Reformatoren Martin Luther agiterede for religionsfrihed, oplysning, demokrati, individuelle rettigheder og ligestilling. Biblen og salmerne, bønnebøger og teologiske værker blev med tiden oversat til dansk, sådan at alle borgere kunne forstå det guddommelige budskab.
Reformationen i Danmark var en lang proces. Indledt i 1520 og endeligt etableret i 1536 af Christian d. 3., som led i en ny statsopbygning på luthersk-evangelisk grundlag. (s. 159).
Luther banede vejen for det humanistiske grundsyn om respekt for det enkelte menneskes ret til en udvikling i frihed og ansvarlighed, som siden blev kendetegnende for det vestlige demokrati. (s. 167)
Bogen beskriver de mange facetter i processen, magtkampe mellem konger, og brug af religionen som undertrykkelse af landets indbyggere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar