søndag den 27. oktober 2019

Korte svar på de store spørgsmål

Nærmest ved et tilfælde så jeg filmen The theory of Everything - og ville vide mere! Filmen handler om Stephen Hawking, kosmolog og videnskabsmand. Skuespiller Eddie Redmayne spiller Stephen Hawking i filmen, som er fra 2014. Så hovedpersonen i virkeligheden og i filmen mødtes, og S.H. var positiv over Redmayne's indsats.
Hawking døde i foråret 2018. Han var et specielt menneske, som markerede sig i videnskabens verden på trods af, at han var multihandicappet. Han led af sygdommen ALS, men formåede at forske, at holde foredrag og skrev flere bøger.
Min bog: "Korte svar på de store spørgsmål" blev hans sidste bog. Den blev færdiggjort efter hans død i et samarbejde mellem hans akademiske kolleger og familien.
Forordet er skrevet af Eddie Redmayne, og professor Kip. S. Thorne, som holdt mindetalen i Westminster Abbey ved S.H.'s begravelse, har skrevet en introduktion til bogen. Han fortæller om videnskabsmanden Stephen Hawking, og om deres første møde, deres samarbejde og om respekten og beundringen for kollegaens arbejde.
Bogens 10 kapitler er samtidigt 10 spørgsmål: Er der en Gud? Hvordan begyndte det hele? Er der andet intelligent liv i universet? Kan vi forudsige fremtiden? Hvad er der inde i et sort hul? Kan man rejse i tiden? Kan vi overleve på Jorden? Skal vi kolonisere rummet? Vil kunstig intelligens udkonkurrere os? Hvordan kan vi forme fremtiden?
Stephen Hawking besvarer spørgsmålene baseret på sin viden som kosmolog - Fakta, beviser og test - sammen med egne tanker og forestillinger. Det serveres med eksempler fra dagligdagen i et forståelig sprog, og mange gange krydret med humoristiske bemærkninger.
I et efterskrift fortæller Hawkings datter Lucy om sin far. Oplevelser set med barnets og kærlighedens øjne, om et menneske med høj intelligens, videbegærlighed og medmenneskelighed.
Sidst i bogen er der et 9 siders register, hvor man nemt kan slå op under Big Bang, atomer, CERN, fossiler, Gud, Hawking stråling med meget mere.
En fantastisk bog, der har udvidet min horisont - helt ud til stjernerne! 

Ingen kommentarer: