fredag den 23. november 2018

Masada

Ernest K. Gann: "Masada", 1970 - på dansk i 1983.
En historisk roman om belejringen af Masada i år 73.
Eller det vil sige en fiktiv beretning bygget over en myte!
1000 jøder har indtaget Masada, som er en fæstning, der ligger på en næsten 400 m. høj klippe med stejle sider i Negevørkenen ved Det Døde Hav i Israel. (https://da.wikipedia.org/wiki/Masada). Der er kun en meget smal sti, der fører til toppen.
Romerne er stormagten. Alle der ikke indordner sig, er der ikke plads til. Derfor er det vigtigt for romerne, at indtage Masada, og bruge jøderne som slaver.
General Flavius Silva har givet ordre til, at der skal bygges en kæmpe rampe op til klippens top. Her skal hæren kunne marchere op ad med alt deres materiel. Et næsten vanvittigt projekt, hvor heden i ørkenen er en daglig udfordring. Det er naturligvis jødiske slaver, der skal bygge rampen!
Eleazar ben Yair er jødernes leder. Han kæmper for frihed, og forsøger på demokratisk vis at overbevise sine landsfæller om, at det ikke er en løsning at overgive sig til Romerne. Så hellere gå i døden og opnå friheden ad den vej.
Ernest K. Gann har gjort historien levende. Menneskene er af kød og blod, der er ikke noget 'sort-hvidt' i historien. Der forhandles, sagen ses fra alle sider, menneskelige svagheder vises frem.
Jeg kunne ikke huske bogen, og var lige ved at kassere den. Men inden da ville jeg genlæse den, og godt at jeg gjorde det! Den forbliver på hylden.


Ingen kommentarer: