lørdag den 10. november 2018

Borte med blæsten

"Borte med blæsten", Margaret Mitchell, 1936. Min udgave er fra Lademann 1975, bind 1-4.
Et værk om en svunden tid!
Historien starter i 1861, hvor læseren møder Scarlett O'Hara. Hun er datter af den irske immigrant og plantageejer Gerald O'Hara og Ellen Robillard, som har sine rødder i en stolt gammel familie fra Savannah. Et umage par, hvor Scarlett arver det smukke ydre fra sin mor, og den stærke vilje fra sin far.
De store bomuldsplantager i Nord-Georgia blev drevet ved hjælp af sorte slaver. Det hvide 'herrefolk' lever en sorgløs tilværelse, og plantagerne er små samfund i samfundet. Hver kender sin plads i hierarkiet, lige fra den lille negerdreng, hvis eneste opgave er at bære mrs. O'Hara's syskrin, til plantageejeren, der har ansvaret for hele menageriet.
Netop slaveriet er grundlaget for den amerikanske borgerkrig, og Margaret Mitchell beskriver syd-staternes synspunkt, hvor man mener at 'forstå' negrenes natur. De anses for at være medlemmer af familien, og man sørger for at de trives.
At hvide mennesker ejer mennesker af en anden etnisk herkomst, det stiller de ikke spørgsmål ved. Mitchell viser os forskellen mellem Nordboerne, som ikke har noget kendskab til negrene og menneskene i Syd, der finder folket i Nord-staterne barbariske.
Krigen ændrer på den sorgløse tilværelse, og sæder og skikke forfalder. Scarlett går mod strømmen og bliver forretningskvinde, det var ganske uhørt på den tid. Hun kæmper for sig selv og sin familie, og vil ikke give op.
Den ene motivation for hendes kamp for overlevelse er, at hun for første gang mangler basale ting i sit liv, den anden er ungdomskærligheden til Ashley Wilkes, som hun ikke kan slippe. At hende og Ashley er alt for forskellige til nogensinde at kunne blive lykkelige sammen, forstår hun først, da det er for sent!
Kun ét menneske forstår Scarlett, forstår hendes sande natur, og elsker hende for den hun er: Rhett Butler.
En fantastisk roman om krig og kærlighed, om klasseskel, slaveri og raceadskillelse.
Det er historie - det er kultur.
Og som altid, når jeg har læst Borte med blæsten, genser jeg filmatiseringen med Vivien Leigh og Clark Gable:-)

Ingen kommentarer: