fredag den 5. februar 2016

Dronningen af Saba & Kong Salomon

En af yndlingsforfatterne Anne Lise Marstrand-Jørgensen skrev i 2015 Dronningen af Saba & Kong Salomon.
På skift følger læseren Makeda, som bliver Dronningen af Saba, og Salomon, den legendariske Kong Salomon med ubegribelige rigdomme.
Myten om de to berømte personligheder, der mødes, er blevet gjort levende. Der vokser to "rigtige" mennesker frem i løbet af romanen.
Makeda vokser op i den vestligste provins i det Sabeanske rige - det senere Etiopien. Hun er datter af Isme, som bliver gravid med en mand, der rejser bort fra landsbyen, og som Isme hele sit liv er overbevist om vil vende tilbage til hende og datteren.
Derfor gifter Isme sig aldrig, og ender som skygge - en person, der ikke ønsker at indordne sig under samfundets regler.
Da moderen dør, sætter den 15 årige Makeda sig for at finde sin far. Hun har hørt om ham gennem hele sin barndom, historier om faderens forsøg på at samle riget bl.a. for at beskytte de små landsbyer.
Makeda er målrettet, ambitiøs og videbegærlig. Hun sætter spørgsmålstegn ved landsbyens regler og normer, og det lykkes hende forklædt som dreng, at komme med en karavane gennem ørkenen og over vandet til Ma'rib i Yemen, hvor hun finder sin far.
Salomon møder læseren første gang, da han er en lille dreng på 3 år. Hans mor Batseba - Kong Davids yngste hustru - er både kærlig og hård! Hun gør alt, hvad der er i hendes magt for at sønnen skal blive konge efter David.
Salomon vokser op og bliver en vis mand, og som konge efter sin far tager han et utal af hustruer og elskerinder. At mangfoldiggøre jorden tager han bogstaveligt, men hans hustruer føder ham kun døtre.
Marstrand-Jørgensen har skrevet en fantastisk roman. Ud fra ganske få fakta, nogle myter og legender fra biblens tid har hun skabt en historie om magt, viljestyrke og religion, og en stræben efter at gøre det rette for et helt folk.
Og selvfølgelig om en kærlighed på tværs af enorme geografiske afstande, der varede i et menneskeliv.

Ingen kommentarer: