søndag den 21. februar 2016

Bastarden

"Bastarden", Anne-Marie Vedsø Olesen, e-bog, 2014. Den kostede gratis hos saxo.com!
Anden del af trillogien om Madeleine de Montdidier.
Madeleine er nu kommet til Spanien; ...en ugift kvinde på vej til det katolske hof i Spanien uden anden beskyttelse end min egen kårde..
Hun fremstilles som en stærk ung kvinde. Hun kan fægte, hun kan læse, hun er modig, videbegærlig og intelligent - og ser godt ud! Der er simpelthen ikke det, hun ikke kan klare.
Madeleine er gravid og ugift, og da hun i starten af romanen har en heftig romance med kongens halvbror, som senere tror, at han er faderen til barnet, er introduktionen til det katolske spanske hof ikke særlig gunstig. Kongen bror - Juan af Østrig - er ikke i høj kurs ved hoffet, og ugift og gravid er ikke en accepteret situation.
Året er 1569 og der er krig mellem de kristne og moriscoerne.
Moriscoerne er døbte mauere, som før 1500 tallet havde beholdt deres sprog og skikke. Men da de i 1567 fik forbud mod at bære våben, tørklæde og tale arabisk, rejste de sig i en blodig borgerkrig. (Kilde: De tre kulturers by - i Kristelig Dagblad 29/1-2011, af Kåre Gade)
Udover krigen er der Inkvisitionen, og her er ingen nåde overfor muslimer og jøder og de kristne, der sympatiserer med disse.
Madeleine kæmper for sig selv og sit ufødte barn, og der er kun, få hun kan stole på.
Der er sådan set handling nok, men jeg opfatter fortællingen som værende unuanceret, det er udelukkende Madeleines tanker og handlinger, læseren får indsigt i. Jeg mangler et rigtigt menneske bagved den utroligt perfekte figur, og som i Dronningens Dame sidder jeg tilbage med en lidt tam fornemmelse.

Ingen kommentarer: