fredag den 15. april 2022

Isaac Bashevis Singer

Under oprydning dukkede 2 bøger op af Isaac Bashevis Singer. En forfatter jeg har gode erfaringer med, men jeg husker ikke at have læst disse 2: "Shosha" og "Troldmanden fra Lublin" før.

"Shosha" fra 1978 er en kærlighedshistorie, der foregår i Warswawa i tiden mellem de to verdenskrige. Aaron Greidinger - kaldet Tsutsik - er vokset op i en fattigt gade i et religiøst hjem. Et særligt bånd til nabodatteren Shosha, som gerne lytter til hans historier, får betydning senere hen i hans voksne liv, hvor han forsøger at slå igennem som forfatter.
Singer beskriver mennesker og steder med en skarp men humoristisk pen, hvor religion og ritualer er nogle af de fremtrædende elementer.

"Troldmanden fra Lublin" (1960) er historien om den jødiske tryllekunstner Jazha Mazur. Romanen indledes med beskrivelsen af en succesrig mand med et meget frit syn på livet hvad angår kvinder og fornøjelser.
Jazha er gift med Esther, som i modsætning til sin mand overholder alle samfundets og de jødiske forskrifter. De to har det godt, alligevel lever 'troldmanden' i andre forhold uden sin hustrus vidende.
En af hans kvinder - den katolske enke Emilia - bliver hende, der vælter hans 'korthus'.
En godt fortalt historie om en mand, der tvinges til at tage livet i alle dets facetter op til revision.

Ingen kommentarer: