mandag den 21. februar 2022

Liv er her på mange og skikkelige måder

 "Liv er her på mange og skikkelige måder; Jyllinge-Gundsømagle skildret i breve af sognepræst Knud Tobias Vest 1899-1924" - skrevet af Jette Petersen og Alan Hjorth Rasmussen, 1997, Fjordmuseet - Roskilde Museum.
En særdeles velskrevet og interessant bog baseret på breve, som både fortæller præstens egen historie, men i høj grad også beskriver livet i en landsby omkring år 1900.
Bogen starter med Knud Vests ungdom og manddom, og de præsteembeder han bestred, inden han kom til Jyllinge præstegård i 1899. Det var bestemt ikke et erhverv, man blev velholdende af!
Indbyggerne i Jyllinge - og også Gundsømagle - samt deres boligforhold og levevis beskrives via brevene. Der er fotos og malerier, der er med til at give billedet af menneskene og deres erhverv, særligt fiskeriet som betød meget for byen ved Roskilde fjord. Også skoler og infrastruktur er blandt emnerne, og en fortælling om hvert af Knuds og hustruen Thyras 10 børn.
Jeg er løbet tør for bøger om min barndoms egn, men denne samt "Levende fortid. Glimt af Gundsøs kulturhistorie" har jeg fået rigtig meget ud af. 

Ingen kommentarer: