lørdag den 30. april 2022

De røde huer

 Anmeldereksemplar: "De røde huer": Duprée Bigum, 2022. (e-bog)

Er man til romantik og middelalderdrama, så er "De røde Huer" et godt valg.
Læseren føres til Halfdanien, et lille opdigtet samfund, hvor greven er øverst i hierarkiet, bønder og handelsfolk et trin længere nede, og allernederst er de fattige 'rakkere', dem der udfører opgaver, som ingen andre har lyst til.
I starten af romanen mister greven og grevinden deres lille datter, men ved skæbnens indgriben får de en anden lille pige i stedet. Det er dog kun greven og hushovmesteren, der ved at pigen, der kendes som komtesse Julia, ikke er greveparrets biologiske barn. 
Hovedpersonerne er den 17-årige Julia og rakkeren Hans. De mødes ved et tilfælde i byen og forelsker sig, men deres kærlighed er helt umulig på grund af deres standsforskel.  
Hans giver dog ikke op, men finder på at forklæde sig som baron og får adgang til de adelige kredse.
De to elskende skal grueligt meget igennem for at få hinanden, og romanen skildrer undervejs uretfærdigheden i den store forskel på rig og fattig, og grevens store hemmelighed forbliver ikke skjult.

Duprée Bigum har valgt at fortælle historien i et 'middelalder-sprog', i en tid hvor adlen tiltaler både familie og tjenestefolk med De og Deres. Det giver fortælleuniverset et præg af eventyr og gør romanen anderledes. Plottet er udmærket - skønt eventyrstilen gør, at man ikke er i tvivl om, at det hele nok skal ende godt:-) 
Jeg var underholdt, men må indrømme, at genren og stilen ikke hører til min foretrukne. 

Ingen kommentarer: