fredag den 25. januar 2019

Når krigen slutter

Bent Haller: "Når krigen slutter", 2018.
Hovedpersonen Edith kommer fra Bangsbostrand oppe i Nordjylland. Hun er den yngste i en børneflok på 6. Som 17 årig (?) kommer Edith ud at tjene i Frederikshavn, og bogen starter, da hun for første gang skal hjem på besøg og fortælle om sin plads. Familien 'præsenteres' - og det fremgår, at den yngste nok er lidt forkælet. Der tales meget om politik, og om krigen de alle frygter.
Og dagen for besættelsen kommer da også, og en tid med knaphed på mad og andre fornødenheder begynder. Oveni bliver der strenge vintre, og tilværelsen er en kamp. Modstanden mod fjenden vokser, og Ediths brødre er involveret.
Edith er kæreste med Mathis - men det er ikke den store kærlighed. En dag får hendes veninde Britta hende med på danserestaurant. "Det er nødvendigt, at komme ud og more sig lidt", siger hun. (s. 104) Hun har ikke så meget til overs for de frederikshavnske mænd, der var mere spræl i tyskerne! De går på Ritz, hvor der er mange tyske mænd, der gerne vil danse med de danske piger.
Edith møder nu kærligheden! Marinesoldaten Helmut, som hun ikke kan tale med, men deres kroppe kommunikerer og hun bliver gravid.
Familien støtter Edith i forhold til graviditeten og barnet, men at hun har fraterniseret med fjenden, dét accepterer de ikke. Og det gør resten af lokalsamfundet heller ikke, 'feltmadrasser' kalder de pigerne, der kærester med tyskerne.
Da krigen slutter bliver angsten siddende i Edith, for nogle få mennesker ved - eller tror at de ved - at hun var sammen med en tysker. Hun venter hele tiden på, at de kommer og henter hende, ligesom andre piger, hun hører om. Følelsen af at være forfulgt og set skævt til kommer til at følge hende resten af livet.
Romanen giver et levende billede af et stykke danmarkshistorie før, under og efter 2. verdenskrig. Jeg kom ind i hovedet på Edith, hun føltes som et 'rigtigt' menneske. Forholdsvis korte afsnit, korte sætninger, meget fortælles mellem linjerne. Bent Haller er god til mennesker og deres sociale forhold.
Bagsideflappen anbefaler en anden nyere roman af Haller: "Abelone på Bangsbo", som også foregår i Nordjylland. Den er kommet på læselisten.

Ingen kommentarer: