lørdag den 25. juli 2015

Hvidsten Gruppen.

Hvidsten Gruppen af Axel Holm, 2012, e-bog.
Om modstandsgruppen med bl.a. familien Fiil fra Hvidsten Kro. Hvordan og hvorfor de blev en del af modstandsarbejdet mod tyskerne, der havde besat Danmark under 2. verdenskrig.
"Nogle må dø for at andre kan leve frit, og bedre at dø med ære end at leve med skam" - skriver sønnen Niels Fiil i et brev til søstrene, da han venter på at blive henrettet.
Et andet citat, der fortæller om baggrunden for at gå med i modstandsarbejdet: "Vi ved at fjeld kan sprænges, og tvinges kan en elv, men aldrig kan et folk forgå, som ikke vil det selv."
Bogen indeholder både fortællingen om Hvidsten Gruppen og Pies Erindringer. Pie Frandsen var også med i modstandsbevægelsen, og blev arresteret af tyskerne i 1942. Hun var i forskellige fængsler, og erindringerne er dels indlæg fra bøger, fra foredrag/ fortællinger på skoler og breve, hun skrev til sine forældre.
Det stærke og bevægende ved bogen er, at det er autentisk. Det er en barsk virkelighed, der er bevaret for eftertiden, og som stadig kan berøre os, der gerne vil kende Danmarks historie.
Filmatiseringen af Hvidsten Gruppen med Bodil Jørgensen og Jens Jørn Spottag som Gudrun og Marius Fiil kan også anbefales.

Ingen kommentarer: