onsdag den 25. februar 2015

Den lukkede bog

"Den lukkede bog", Jette A. Kaarsbøl, 2004.
Læseren præsenteres for en ganske ung Frederikke Kirstine Leuenbech, året er 1875. Hun er en stille, lidt utilpasset og meget påvirkelig ung kvinde. Hun er forlovet, men har ingen idé om, hvad livet og ikke mindst ægteskabet indebærer, og da hun lærer Frederik Faber at kende, får han hende overbevist om, at hun ikke skal øde livet bort ved at gifte sig med den selvhøjtidelige Christian.
Frederik tilbyder hende et proforma ægteskab, hun får økonomisk sikkerhed, luksus, stor kulturel omgangskreds, på overfladen er alt lykkeligt og godt. Det eneste skår i glæden er det faktum at Frederikke er forelsket i sin mand - og det er ikke gengældt. Hun ændrer sig fra at være den stille pige, der flyder med strømmen, hende uden selvstændige meninger til at blive skarp, ondskabsfuld og utilfreds.
Hun tager afstand fra sin søster, da denne beder om hjælp til at komme ud af sit ulykkelige ægteskab. Det er som om Frederikke ikke under hende at få det godt, når hun nu ikke selv trives.
Der er jo en årsag til dette proforma ægteskab, som i sidste ende gør begge ægtefæller ondt, og da Frederikke opdager Frederiks hemmelighed, vil hun skilles.
Romanen skifter mellem tiden 1875-1883 og 1932, hvor hun sidder alene og bitter i den store herskabslejlighed, de havde sammen. Hun er stadig økonomisk sikret, men er uden kærlighed, venskab og familie.
Sproget er lidt gammeldags og giver derfor læseren et perfekt billede af tiden og menneskene. En rigtig god roman, med masser af stof til eftertanke.

Ingen kommentarer: