onsdag den 2. august 2023

Den lille ven

 Donna Tartt: "Den lille ven", 2002 - på dansk i 2004.
For 6 år siden læste jeg "Stillidsen" af Donna Tartt - en virkelig god bog. Den var meget fremme i bogverdenen, derfor blev jeg opmærksom på den.
Helt tilfældigt støder jeg igen på forfatteren i en lille bogsamling på en lille ø - og tænker "den skal prøves". Og jeg blev ikke skuffet! Donna Tartt har indtil videre skrevet 3 romaner, ifølge forfatterweb har hun udtalt, at hun ikke har mere end 5 romaner i sig. Eftersom Stillidsen er fra 2013, kan man jo håbe på, at der snart kommer en ny fortælling. "Den lille ven" er hendes 2. roman, "Den hemmelige historie" fra 1992 er den første, og er naturligvis kommet på min ønske-læse-liste:)
I "Den lille ven" er den 12 årige Harriet hovedpersonen. Hun bor i Mississippi med sin mor og sin ældre søster Allison. Der var også en bror, Robin, men han blev fundet dræbt i deres have, da Harriet var en baby. Morderen blev aldrig fundet, og sorgen blev boende i familien. Moderen Charlotte formår ikke at tage sig af hjemmet og de to døtre, og faderen rejser væk. Derfor bliver husholdersken Ida Rhew pigernes reservemor, hende der sørger for mad, vask, rengøring, opmærksomhed og kærlighed. De har også en bedstemor Edith og dennes 3 søstre (tanterne), som bor i nærheden, og som også giver Allison og Harriet et holdepunkt i deres ellers lidt tilfældige og triste opvækst.
Allison er 4 år, da de mister Robin. Hun husker intet og udvikler sig til en fraværende, drømmende og skrøbelig pige. Harriet er til gengæld kvik og skarp, og som den eneste i familien sætter hun sig for at finde broderens morder. I 'efterforskningen' får hun kendskab til familien Ratliff, mennesker på et af de nederste trin på den sociale rangstige. De 6 drenge/mænd bor inde i skoven sammen med deres bedstemor. Den ene fremstiller amfetamin i et laboratorie, 2 sidder i fængsel, 1 er retarderet, 1 har 'mødt Jesus' og forkynder troen, og Danny - som er konstant påvirket af stoffer - var engang ven med Robin. 
Jagten på Robins morder, beskrivelsen af det lille samfund i USA's sydstat samt beskrivelsen af dysfunktionelle familier er nogle af emnerne i den omfangsrige roman. Menneskene står skarpt, og man kan næsten lugte forrådnelsen i de sumpede områder, hvor Harriet og hendes ven Heli på et tidspunkt er på slangejagt. 
Romanen var svær at lægge fra sig og en følelse af tomhed indfandt sig, da sidste side var læst.



Ingen kommentarer: