fredag den 24. marts 2023

Uglens øje

 Sissel-Jo Gazan: "Uglens øje", 2022.
Der er flere historier i historien, omdrejningspunktet er medicinalindustrien.
En medicinalvirksomhed lancerer et vidundermiddel mod depression, angst samt en bred vifte af tics-associerede sygdomme. (s. 59) Opfinderen er Tonny Enggaard, og midlet kaldes Trimixal.
Tonny har depression tæt inde på livet - hans elskede kone har sygdommen, og det er for at gøre hendes liv bedre, at han har arbejdet intenst på at udvikle medicinen.
Sille er farmakonom, hun bor sammen med sin mor og sin bror, der begge lider af psykiske sygdomme. Hele sit liv har Sille været ansvarlig for den lille familie. Da Trimixal kommer på markedet, og mor Bea og bror Bjørn starter på medicinen, er effekten til at tage og føle på. Moderen liver op og broderens symptomer dæmpes så meget, at der er håb for ham om et mere 'almindeligt' liv.
Søren er kriminalassistent. Han er fraskilt og har 2 børn med sin ekskone. Efter bruddet med Anna har Søren en periode i sit liv, hvor alt er trist og gråt, og hans læge ordinerer derfor Trimixal. Som alle lægemidler oplever nogle bivirkninger, dette er tilfældet hos Søren og passer meget dårligt med hans vigtige arbejde. 
Ud over kriminalassistentens personlige udfordringer, er han i sit arbejdsliv på en sag om en forsvunden 13-årig pige. Kriminalsagen har intet med psykiske sygdomme eller medicin at gøre. Her er det overvågningssamfundet, der er emnet, især forældres hang til at følge deres børn konstant - selvfølgelig med de bedste intentioner.
Som sidste element opererer en hacker gruppe, (MediLeaks) der har snablen nede i medicinalbranchens datasystemer. De afslører, hvad de finder af svindel med forskningsresultater, humbug og snyd på enhver måde og lægger det ud til offentligheden på deres hjemmeside.
"Uglens øje" er en god velskrevet roman om aktuelle emner. Men efter endt læsning sad jeg og reflekterede over, hvor var den røde tråd i forhold til medicinalindustrien og kriminalsagen med den forsvundne pige? Sagen var en lidt sær appendiks, som jeg havde svært ved at forbinde til resten af romanen.
Men Sissel-Jo Gazan skriver simpelthen fantastisk - og jeg er i gang med endnu en roman af hende.

Ingen kommentarer: