fredag den 26. november 2021

Momo

 Michael Ende - endnu engang: "Momo" eller "Den sælsomme historie om tids-tyvene og om barnet, der bragte den stjålne tid tilbage til menneskene", 1973. På dansk i 1981, denne er 18. opl. fra 2005.

Momo er en helt speciel pige. Hun har en særlig evne til at lytte til mennesker - folk kommer og fortæller om deres problemer, om deres glæder og sorger. Momo siger ikke så meget, men det hjælper alligevel på forunderlig vis.
Historien foregår i en storby. Momo er der lige pludseligt, uden forældre eller andet familie. Hun bor i en ruin, og da folk i nærheden opdager hende, hjælper alle med at lave et hjem til hende. De skiftes også til at komme med madvarer, så hun ikke lider nogen nød.
Momo får mange venner - både børn og voksne. Men en dag sker der en forandring i byen. Menneskene får travlt, de har slet ikke tid længere til at komme ud til ruinen og besøge Momo.
Det viser sig at 'tids-tyve' har lokket byens beboere til at give deres tid til dem. Og med den manglende tid bliver livet samtidigt gråt og koldt.
Efter en mislykket demonstration, hvor børnene prøver at råbe de voksne op, kommer en skildpadde til Momo, og viser hende vej til Mester Hora. Han styrer tiden fra 'Tidens hjerterum' - og han viser Momo, hvordan menneskenes tid bliver taget fra dem, og hvordan hun kan redde dem alle. Det kræver mod og hurtighed - og Momo er jo kun en lille pige...

En eventyr-roman for børn og voksne! Med en underforstået morale om at vi skal bruge vores tid på jorden fornuftigt. Hvad er det, der er vigtigt - og hvad er det, mange af os styrter rundt efter? Bliver vi mere lykkelige af alle de ting, vi kan købe? 
Tid er et sælsomt fænomen, nogle gange går tiden hurtigt, andre gange snegler den sig afsted. Michael Ende har virkelig gjort sig mange tanker om tiden, og det blev der et super godt eventyr ud af.

Ingen kommentarer: