søndag den 13. august 2017

Hjertets dannelse

Erling Jepsen: Hjertets dannelse, 2015.
Et 'Jepsensk' mix af Sønderjylland og H.C. Andersen og hans forfatterskab!
Kirstine er datter af ægteparret Gunner og Birthe, som ejer kroen i Bramstrup. Kirstine læser bøger og lever mere i fantasiens verden end i hverdagen i Bramstrup.
Menneskene i denne udkant af Danmark står last og brast; De bryder sig ikke om 'de fremmede' - dem der måske sniger sig illegalt over den nu åbnede grænse. Erna har udsigt til skoven, der hvor chancen/risikoen for at fremmede dukker op, er størst. Hun rapporterer alt mistænkeligt til byens vagtværn, der er oprettet og ledes af byens magthaver: Gunner på kroen.
Christian er Københavner, han indlogerer sig på kroen og begynder at stille nærgående spørgsmål. Kirstine får et godt øje til ham, og sammen tager de dels på fantasirejse med H.C. Andersen, og dels stiller undrende spørgsmål om den store børnedødelighed, der har været i byen.
Noget er ikke helt normalt.
Jepsen leger med interteksktualitet og citerer et par gange fra H.C. Andersens dagbøger.
Romanen er underholdende, alle de skæve eksistenser, som ofte findes i Erling Jepsens romaner, er med til at give sjove billeder på nethinden. Den sætter også tanker igang angående fremmedhad, udkantsdanmark og kvindeundertrykkelse.

Ingen kommentarer: