fredag den 7. april 2017

Solens rige

J. G. Ballard: Solens rige, 1984. Min er 3. udg. på dansk fra 1987.
Forfatteren skriver i forordet, at romanen bygger på de oplevelser, han havde i Shanghai under 2. verdenskrig, og i Lunghua "Civilian Assembly Centre", hvor han var interneret i årene 1942-45.
Hovedpersonen Jamie (Jim) er en 11 årig dreng, der er vokset op i Shanghai. Hans forældre er britiske, han selv har aldrig været i England.
Historien starter dagen før japanerne angriber Pearl Harbor, og læseren introduceres til den verden, der omgiver Jim. Der er stor kontrast mellem de fastboende briter og de kinesiske kulier. Jim ser det, men stiller ikke spørgsmål til det. Han er meget optaget af krigen, japanerne har taget magten i Shanghai, og de japanske soldater ses overalt. Dem og fly fascinerer Jim.
Da japanerne angriber amerikanske kanonbåde, der ligger for anker tæt ved det hotel Jim og forældrene bor på, kommer familien fra hinanden i det kaos, der opstår.
Jim er nu på egen hånd, han starter med at finde tilbage til sit hus og det kvarter, han hører til. Sulten tvinger ham videre, og for en tid er han sammen med to amerikanere, Frank og Basie. De to forsøger at tjene penge på alle de fiduser, de kan finde på. Basie bliver en vigtig person for Jim.
Sult, sygdom, utryghed og voldsomme oplevelser præger drengens liv. I tre år lever han i en fangelejr sammen med andre briter. Han overlever ved at hjælpe de andre fanger, der til gengæld giver ham ekstra mad, et par sko og sommetider magasiner, han læser i. Livet i lejren giver en slags tryghed for ham, han fantaserer om at finde sammen med sine forældre igen og nægter at give op.
På trods af at det er japanerne, der er fjenden, beundrer han deres mod. Han er forvirret over sin manglende loyalitet overfor sit eget folk.
En god og stærk roman om krig set med et barn øjne. Hvem er de gode, og hvem er de onde. Hvor meget kan et barn tåle at se og stadig tro på sine medmennesker.
Jeg vil se Spielbergs filmatisering fra 1987 igen, så vidt jeg husker er den lidt anderledes end bogen.

Ingen kommentarer: